Ιμάν Κελίφ, 25 ετών, από την Αλγερία, πυγμάχος. Είναι η αθλήτρια που με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη συζήτηση που έχει γίνει ποτέ σε τα θέματα έμφυλων ταυτοτήτων, woke κουλτούρας και βέβαια, δικαιωμάτων των τρανς ή intersex αθλητών να αγωνίζονται σε μεγάλες αθλητικές οργανώσεις.
Στον αγώνα της με την Άντζελα Καρίνι για τη φάση των “16” του μποξ στα 66κ., η Ιταλίδα αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον αγώνα. Το έκανε μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα, μετά την πρώτη γροθιά που δέχθηκε από την αντίπαλό της, την Ιμάν Κελίφ.
Στιγμιότυπο από τον αγώνα που κράτησε μόλις 46 δευτερόλεπτα, αλλά πυροδότησε συζητήσεις που θα κρατήσουν καιρό.
Από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον στενό σύμμαχό του Ίλον Μασκ, μέχρι τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αλλά και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι που θεωρεί ότι η Κελίφ “έκλεψε” τη συμμετοχή από τη Ιταλίδα πυγμάχο Καρίνι, οι επιθέσεις που δέχεται η Κελίφ ξεπερνούν το πρόσωπό της. Στρέφονται κατά μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων που είτε επιλέγουν τη φυλομετάβαση απορρίπτοντας το βιολογικό τους φύλο, είτε, όπως στην περίπτωσή της, έχουν δυσφορία φύλου και ανήκουν στην κατηγορία των intersex, διαφυλικών ατόμων.
Ποια είναι η Αλγερινή Ιμάν Κελίφ: Τα παιδικά χρόνια και ο προπονητής που άλλαξε τη ζωή της
Γεννημένη το 1999, η Ιμάν μεγάλωσε με στερήσεις σε μια συντηρητική οικογένεια της Αλγερίας.
Μιλώντας στην αλγερινή τηλεόραση, το Canal Algerie, για τα δύσκολα παιδικά της χρόνια, περιέγραψε ότι έπρεπε να πουλά ψωμί στους δρόμους του χωριού της, κοντά στο Τιαρέτ, στη βορειοδυτική Αλγερία, και να συλλέγει παλιοσίδερα που μετά τα πουλούσε για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. “Ξεκίνησα από το τίποτα και τώρα έχω τα πάντα” έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της.
Ως παιδί, αρχικά έπαιζε ποδόσφαιρο αλλά για να πάει για προπόνηση έπρεπε να πηγαίνει σε ένα γειτονικό χωριό, 10 χλμ μακριά και τα έξοδα ήταν δυσβάσταχτα. Ένα άλλο πράγμα που ήταν δυσβάσταχτο ήταν ο εκφοβισμός από τα αγόρια συμπαίκτες της. Η Κελίφ ήταν “πολύ κορίτσι για να παίζει μαζί τους.
Την έσπρωχναν, την κλωτσούσαν, τη φόβιζαν. Η Κελίφ λέει συχνά ότι δεν θα είχε γίνει τόσο καλή πυγμάχος αν δεν είχε υποστεί το bullying των συνομηλίκων της όταν ήταν παιδί. Ένας προπονητής που την είδε στο σχολείο, κατάλαβε ότι η Ιμάν Κελίφ είχε τον σωστό σωματότυπο για το μποξ. Αλλά, όπως επίσης έχει πει η ίδια, ο πατέρας της δεν ήταν υπέρ της “πυγμαχίας για κορίτσια”.
Η Ιμάν Κελίφ σε μια οικογενειακή φωτογραφία. Είναι το κοριτσάκι με τα ροζ σκουλαρίκια και το ροζ μπλουζάκι.
Το μποξ έγινε όλη της η ζωή, όπως περιγράφει, και τη βοήθησε να ξεπεράσει τις διακρίσεις και την επιθετικότητα που δεχόταν. Σε ένα πολύ υψηλό σημείο της αθλητικής της καριέρας βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με ένα κύμα οργής που αμφισβητεί το δικαίωμά της να συμμετέχει σε αγώνες ως γυναίκα.
Με τα χρόνια, οι γονείς της έγιναν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ενώ στη χώρα της αντιμετωπίζεται σαν θρύλος για όσα έχει καταφέρει.
Το “Ι” στο ΛΟΑΤΚΙ+
Ως προς τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχει κάποιο σκοτεινό πρόγραμμα επιβολής woke ατζέντας. Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο αθλήτριες, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών και παλιότερα είχαν αποκλειστεί από διοργανώσεις λόγω των αυξημένων τιμών τεστοστερόνης, να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, έχει πράγματι προκαλέσει αντιδράσεις.
Αλλά, οι αθλήτριες στην πυγμαχία υποβάλλονται σε τεστ και ελέγχους όσον αφορά τα χρωμοσώματα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανίχνευση φύλου. Και η Αλγερινή Κελίφ πέρασε τα τεστ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία της επέτρεψε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ιμάν που δεν είναι τρανς γυναίκα αλλά άτομο intersex που αντιπροσωπεύει το “Ι” στο ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ+, το ασκρωνύμιο που χρησιμοποιείται για την κοινότητα των Λεσβιών (Lesbian), των Ομοφυλόφιλων (Gay), των Αμφιφυλόφιλων (Bisexual), των Tρανς (Trans), των Koυίρ (Queer) και των Ίντερσεξ (Ιntersex).
Στην πραγματικότητα λοιπόν, η Ιμάν Κελίφ δεν είναι τρανς αθλήτρια όπως της αποδίδεται από πολλούς, αλλά πυγμάχος γεννημένη γυναίκα, υπερανδρογονική – με υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών.
Σε αναστολή από το παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας τον Μάρτιο του 2023, η Αλγερινή είχε αποτύχει σε τεστ θηλυκότητας από τη Διεθνή Ομοσπονδία (IBA) δείχνοντας ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης. Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, έλαβε πράσινο φως για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, επειδή πληρούσε “τους κανόνες επιλεξιμότητας”, διαβεβαιώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).